2011. március 21., hétfő

Inteligencia kérdése?

Az egyik legegyszerűbb meghatározás szerint az intelligencia az amit az intelligencia tesztek mérnek. Ez a meghatározás viszont nem sokat árul el arról az intellektuális képességről amit intelligenciának hívunk.
Tesztekről:
Háromszor vettem rész ilyen jellegű felmérésen, háromszor más lett az eredmény. A tesztek között hosszú évek teltek el, és ami érdekes emelkedő tendenciát mutatott.
Én első alkalommal azt hittem, hogy a lexikális tudásnak nagyon sok köze van, vagy lesz a végeredményben, de a feladatsorok láttán, rá kellett jönnöm, hogy nem ez az alap.
Összefoglalva az intelligencia nem azonos tények, ismeretek birtoklásával, a lexikális tudással, de mutatja, hogy milyen mértékben vagyunk képesek alkalmazni tudásunkat.

"A tesztek értékelése révén kapjuk meg az IQ-t (intelligenciakvócienst). Az átlagos intelligenciával rendelkezők IQ-ja 90-110 között van. 90 alatt az átlag alatti intelligenciáról, majd enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékosságról beszélünk. A 110 től magasabb értékek átlag fölötti intelligenciát mutatnak. 140 fölötti IQ esetén a szuperintelligensek következnek. A lakosság mintegy 1-2 %-a tartozik a nagyon magas és a nagyon alacsony intelligencia övezetbe. "

Mindezt elolvasva már kíváncsi voltam, hogy a teszt eredményeket mennyire lehet befolyásolni, ezért összegyűjtöttem, a legtöbb fellelhető IQ kérdés sorozatot.
Mind más-és más kérdéseket, ill. inkább feladatokat tartalmazott, és érdekes módon a végeredmény, nagyon kevés 1-2 %-on ( de 2% alatt) belüli eltéréssel mindig ugyan az lett.