2011. március 19., szombat

Hibázhatsz,

Óhatatlan előfordul, hogy néha hibát követünk el, még akkor is, ha személyiségünk szerint ezt borzasztó nehezen viseljük néhányan. Persze itt is vannak akik könnyedén átlépnek rajta, és vannak akik hetekig gyötrődnek. Percek alatt szűnnek meg munkahelyek, és bár jönnek létre újak, de ezeknek a száma nyilván sokkal kevesebb.
Mit is nevezünk munkának, bármi olyan tevékenységet ami szellemi vagy gyakorlati ill. fizika megmozdulással jár, és ez akkor hasznos ha fizetnek is érte, vagy a javunkat szolgálja.
Milyen szükségletei vannak az embereknek, és milyen rétegekbe lehet sorolni? Nagyon nehéz.
Sajnos kevés magyarul megjelent műve van Abraham Maslow amerikai pszichológusnak aki az 1950-es években dolgozta ki a Maslow-piramis elméletét, mely a motivációkutatás egyik alaptétele. Abraham Maslow szerint a szükségleteknek létezik egy hierarchiája.



Maslow azt mondja, hogy minden következő szintet az előző szint betöltése után lehetséges elérni. Ha ránézünk az ábrára ez teljesen logikusnak tűnik. Hiába próbáljuk meg biztonságban érezni magunkat, ha az előző feltétel a fizikai szükségletek nem teljesültek, és persze ez így megy lépésről lépésre.

"A Maslow által elképzelt hierarchia azonban nem minden esetben érvényesül, például ez a rendszere a motivációknak nem magyarázza meg az éhező tudósok, vagy az éhségsztrájkot folytatók viselkedését, akik alapvető szükségleteiket alárendelik egy magasabb szükségletnek. "

Vannak pillanatnyi és időszakos helyzetek, amikor az önmegvalósítás, vagy alkotás egy külső agyi tevékenységet befolyásoló dolog hatására jön létre, ez az alkotási tevékenység rövid ideig tart.
Az emberek nagy arányban ragadnak le az legalsó szinten, szinte fel sem fogják miért nem akarnak tovább lépni, nagyon sokszor kérdezem, hogy mi lehet ennek az oka, választ kívülről még nem kaptam rá, csak egy belső érzés, érdemes rá odafigyelni. Rengeteg emberrel állok kapcsolatban, és sokszor veszem észre, hogy a kérdéseimre, hogy miért nem lépsz tovább, vagy miért nem dolgozol, a válaszban benne van, hogy szinte mindig másokat hibáztatnak a saját sorsukért .

2011. március 17., csütörtök

Emberi kapcsolatok

Talán kicsit több mint egy éve éreztem, hogy keményen összecsapnak felettem a hullámok, nem tudom irányítani az életem, mintha sodródnék a semmibe, mások mondták meg mit tegyek, és mit ne, 3-4 évvel ezelőtti független személyiségem elhagyott. Az agarak, és a sealyhamok, szóval a kutyáim adtak önzetlen támogatást, néhány embernek aki körülettem él, az enyémre volt szüksége. Hihetetlen mikor egy személyben hordozol felelősséget, és mindenki rád akarja tenni, a sajátját, azok az idegek mennyire tudnak feszülni, és ha feszül akkor sérülékeny és fáj, és amikor fáj, és dolgozol rajta akkor az könnyen elpattanhat. Vigyázni kell rá, elveszel a tömegben, a névtelenségben, és közönyben. Amikor egy olyan emberről érzed, hogy elveszítheted, aki része volt az életednek, és hiányzik a gondolat csere, és az a szint ahol ezt megtehetted, és most messze van, akkor az szintén fáj, és rá jössz, hogy az idő az nem gyógyít, hanem egyre jobban arra késztet, hogy indulj el, és érd utol önmagad. És amikor megteszed az első lépéseket, ugyanez az élet rögtön kipróbál, azonnal falakat rak eléd, és néha még megspékeli, egy kis szögesdróttal a tetejét. Szóval mi az amivel át lehet törni azt a falat, hát persze, ennél egyszerűbb nincs, higgy önmagadba, hogy ezt milyen könnyű kimondani, és jönnek a megjegyzések,” nem is tudod, nem is vagy olyan jó”. Mégis van aki hisz benned, és rád bízza azokat az értékeit amit féltve őriz, tudom, hogy sokkal közelebb van mint gondolnám, akkor is ha nem érinthetem. Ez a bizalom lett az az első erő 8-9 év távlatában, amin érdemes elgondolkodni.

Szóval megint tanulás, persze 36 éves koromig mindig tanultam valamit, sőt, első iskoláimban, még emberi kapcsolatokról is, és most megint tanulni, olyat amit sehol nem tanítanak, és persze állnak, vagy jönnek a falak, „ez minek neked”, „csak az időd pazarlod”.

Tavaly januárban „ egyedül mint szúnyog a szélben” újra neki kezdtem, ehhez kapcsolódó könyveket olvasni, és olyan embereket találni akik nem segítenek, hanem támogatják a haladásom.

Persze, azért a 2008-2009- es év kegyetlen kudarcai után szép lassan ugyan, de jöttek a sikerek.

2010-ben beneveztem Charliet Dániába a világkiállításra, hatalmas volt az akadály, amin át kellett lépni, kegyetlen megmérettetések, és a támogatás hiánya mellett a legmélyebb pontról kellett azzal két fantasztikus emberrel a lehetetlen helyzetből kijutni, akikkel, azóta szintén egy szétválaszthatatlan kapcsolat alakult ki. Sikerült eljutni erre a kiállításra, és Charlie Világgyőztes lett, akkora erőt adott mindannyiunknak, hogy képesek vagyunk olyan dolgokra amiről „csak” álmodni mertünk. Persze a késszúrások megint ott voltak, de ez már lepergett, valahogy el sem ért.

Majd lett egy csodálatos sealyham alom, amiről szintén csak álmodni mertem, és létrejött, ma már a föld 3 kontinensén ismerik a nevem. A Rábapatonai VB szombati napján szintén hatalmas bizalmat kaptam Vezető Bírói minősítésben, mindenki feltétel nélkül elfogadta a döntéseim.

És még mindig 2010 -ben kaptam egy olyan támogatást, és persze kitől ? Naná, hogy éveken keresztül képesek voltunk összeveszni hangyányi dolgokon, és napokig nem szólni egymáshoz, persze a másik szellemi szintje nem kötött le, csak amikor közös lett az érdek, ami szintén különleges, mert a másik sikere a fontos. A változás amin átmentünk nem egyszerű, én megtaláltam egy elveszettnek hitt személyiséget magamban, és egy újat fedeztem fel másban.

Kaptam még olyan komoly csodálatos embereket akik coach-ként segítik a fejlődésem, és rengeteget tanultam,

pl. ma már tudom, hogy hogyan lehet elérni azt amit szeretnék, hogyan kell tartalmasan beszélni emberekkel, tudom, hogy a motiváció = dolgozzunk együtt a közös érdekeinkért.

manipuláció= dolgozzunk, vagy dolgozz, az én érdekemben, és azzal is tisztában vagyok, hogy ki és milyen mértékben próbál manipulálni. Látom hogy a Tudás= Tapasztalat, a Tudatlanság = Vélemény.

És mennyi ember van aki tudás nélkül alapokat akar építeni, és véleményez!

És a legfontosabb az a bizalom, amit feltétel nélkül megkaphat tőlem bárki, és abban a pillanatban amikor érdemtelenné válik rá el tudom engedni, még akkor is ha azt hittem sokkal több van mögötte, és ha belülről megvisel is, képes vagyok átlépni rajta. Ma már tudom aki sokat mondja bízz meg bennem, az azért mondja, " mert csak mondani tudja ", mélyebb tartalom nincs mögötte. Tapasztalni jó, de másra nem. Az ilyen kapcsolatoknál, már nem szólok nem kérdezek, csak leépítem, egyszerűen "delete". Az elmúlt időszakban volt egy pár ilyen törlés, szerencsére idővel egyre kevesebb, sőt az utóbbi hetekben már nem.


.......... . folyt. köv. ..............


2011. március 14., hétfő

Balatonalmádi

Ismerőseinkkel egy fantasztikus hétvégét töltöttünk Balatonalmádiban :o)