2011. szeptember 5., hétfő

Ha néha elönt a víz , és nem tudsz közlekedni

2011.09.01 -én az alábbi beadványt nyújtottuk be az Önkormányzat felé, a beadvány benyújtásának időpontjában, az utca szinte összes lakója megjelent az aktuális képviselő testületi ülésen. Mondanom sem kell, maguk az emberek tettek felajánlásokat, és biztosították az önkormányzatot, hogy minden tőlük telhető segítséget megadnak a helyzet realizálásának  érdekében. Még a testületi ülésen ígéret érkezett egy bizottság felállítására, és a foglaltak átvizsgálására. A z intézkedési kérelmünkre azóta válasz nem érkezett, sem írásban, érdemleges pedig szóban sem. A beadványhoz az utca lakói aláírásukat adták, és megjegyzéseket fűztek, mit később szintén csatolni fogok.
........folyt köv.

.....................................................................................................................................................................

Címzett:                                                                                                   
Diósjenő Polgármestere                                                                           
Önkormányzati Képviselő Testület                                                             
Tárgy: Intézkedési kérelem



Tisztelt Polgármester Úr és Önkormányzati Képviselők



A tavalyi évben a Vasút utca lakosainak kezdeményezésére, megírtam egy vízelvezetéssel kapcsolatos kérelmet, amit később nem tártunk Önök elé. Az Önkormányzattal, és a Polgármester Úrral szóbeli kérések, és egyeztetések után sajnos komolyabb eredményt nem értünk el, a mellékelt levélben leírt probléma még mindig aktuális. Valamilyen intézkedés történt ugyan az ügyben, tény szerint a Vasút utca alsó házsora mögötti réten a kis patak mélyítése megkezdődött, de az árok nincs befejezve, és mivel nincs bekötve sehova, így a nagyobb mennyiségű vizet sem képes elvezetni. Nagyobb esőzéseknél ugyanúgy fenn áll a veszély, hogy a házak pincéje beázik, illetve elönti a víz, valamint az árokrendszer kialakítására sem került sor, ezeket a munkálatokat nem akkor aktuális elvégezni amikor „tűzoltó” munkára van szükség, hanem ezekben a szárazabb időszakokban. Mellékelem az előző évben megírt intézkedési kérelmünket, kiegészítve a Vasút utca útburkolatának állapot feltárását, és ezzel kapcsolatos kéréseinket, valamint az utca lakóinak kézzel írt hozzáfűzéseit, és aláírásait.
Kérjük a Tisztelt Polgármester Urat, és a Képviselő Testületet, hogy a következő szeptemberi önkormányzati ülésen az általunk beadott Intézkedési Kérelmet napirendre tűzzék, ott megvitassák, és részünkre kielégítő, és elfogadható választ adjanak, az út helyreállításával, és a vízelvezetéssel kapcsolatosan felmerülő problémák határidős megoldására. Ezt hivatalosan levélben is hozzák a tudomásunkra.





Diósjenő, 2011.09.01                                                                           


                                                             Kapcsolattartó:
                                                             Molnár Ágnes
                                                                                              

......................................................................................................................................................................  

Címzett:                                                                                                   
Diósjenő Polgármestere                                                                            
Önkormányzati Képviselő Testület                                                            
Tárgy.  Intézkedési kérelem

Tisztelt Polgármester Úr és Önkormányzati Képviselők



Most már talán van 10-11 éve, hogy a Vasút utcát „aszfaltozták”, hogy az állapota azóta milyen? talán akkor lehetne tapasztalni a legjobban, ha autóval próbálnának rajta közlekedni, nem csak a hatalmas por, ami talán azt is jelzi, hogy az utcán aszfalt csak imitt-amott létezik, hanem a valóságos állapot, ami az imitt-amott létező aszfalt közötti mélység. Az utca a benne lakó emberek számára is balesetveszélyes, normális emberi közlekedésre alkalmatlan. Sajnos az utcánkban két olyan mozgássérült is él, akik a lakóházukat, egyszerűen elhagyni sem tudják, még kísérettel sem, mert emberi erővel képtelenség a tolókocsit végigtolni ezek között a kátyúk között. Németh Melinda pár évvel ezelőtt megpróbált egyedül kijönni az utcára, aminek szomorú következménye az lett, hogy a tolókocsija az egyik mélyedésbe gurulva felborult, és épp elég problémája mellett a bokája is eltört, így teljes mértékben a körülötte élő emberekre van utalva, ha elakarja hagyni a házat ezt is csak gépkocsival lehet megoldani. Nemrégiben kiutaltak számára egy elektromos meghajtású rokkant kocsit, amit szintén az utca nagymértékű egyenetlensége miatt használni nem tud, ennek a súlya sokkal nagyobb, mint a kézi kerekesé. Nem is merek belegondolni abba, hogyha esetleg ez a kocsi borul fel …...
Abban az esetben, ha a mi utcánk már az elektromos meghajtású kocsija számára alkalmas lenne a közlekedésre, a Kámor úton fel tudna menni az Ifjúság utcába, és akár a falu központba is képes lenne önállóan közlekedni több helyre.
A másik fiatalember, pedig két mankóval közlekedik, ő azóta nem hagyta el a házat, amióta a Vasút utcába költöztek, az édesapja elmondása szerint, míg a Jog utcában laktak  az ottani körülmények lehetővé tették számára, hogy a járdán közlekedni tudjon, így az utcán tudott beszélgetni, és a szomszédokkal kapcsolatot teremteni, ma már  ez a lehetősége sincs meg. Az ok ugyanaz, mint Melindánál, az utcának az állapota miatt képtelenek nemhogy biztonságos közlekedésre, hanem bármilyen közlekedésre.
Mindaddig ezek a helyzetek számunkra szabad mozgásban nem korlátozott emberek lévén, felfoghatatlan, hogy ők micsoda bezártságban élnek. Az út állapota már egészséges emberek számára is balesetveszélyes, lassan gyalogos közlekedésre sem alkalmas, az autók által felkavart por fullasztó, ezért szükségessé vált a mielőbbi rendbetétele.




Diósjenő, 2011.09.01                                A Vasút utca lakói,


 ...................................................................................................................................................................
   
Címzett:                                                                                                    
Diósjenő Polgármestere                                                                           
Önkormányzati Képviselő Testület                                                           
Tárgy. Intézkedési kérelem



Tisztelt Polgármester Úr és Önkormányzati Képviselők



 Az idei év  ( 2010 ) nagy esőzési miatt komoly vízelvezetési problémáink keletkeztek, amire tavasszal és azóta, már többször felhívtuk az Önkormányzat figyelmét. Mindenképpen megoldást szeretnénk találni, hisz a mai komoly anyagi nehézségekkel küzdő időszakban legalább meglévő vagyonunkat próbáljuk megóvni az értékromlástól. Az itt élő emberek megpróbáltatásai akkor kezdődtek, amikor hálózati csatornaépítési munkálatok folytak az utcánkban, az addig esővíz elvezetésére szolgáló csőrendszert egyszerűen felszedték, és nem került vissza a helyére. Az útépítésnél, a még meglévő vízelvezető csatornákat apró kaviccsal telítették a Kámor és a Vasút utca sarkán, ahol nagyobb esőzések alkalmával az árok fölé emelkedik elég komoly mennyiségű víz és az úton keres magának szabad elfolyást, ami nem csak az utca végére jellemző, hanem a Vasút út  teljes hosszára, hogy  ilyen alkalmakkor az úttest a víz elvezetésére szolgáló hely, maga alá mosva a törmelékeket, és az út állapotát hatalmas mértékben rongálja, komoly és veszélyes kátyúkat és lyukakat hagyva maga után.
Az utcával párhuzamosan az alsó sor telkeinek végén kb. 10 évvel ezelőtt árokrendszer volt kialakítva melyen keresztül a közeli patakba tudott elfolyni a felesleges vagy összegyűlt víz, ezt pár éve teljesen betemették, egy mocsaras lápos terület keletkezett, melyben ma már a lápos területekre jellemző élővilág is kialakult, itt békákat, pézsmapatkányt is megfigyelhettünk közelebbről, valamint komoly sűrű szinte már áthatolhatatlan fűzes aljnövényzet burjánzik.
Egyes telkek szinte egész nyáron víz alatt álltak, ezáltal elég komoly nehézségekbe ütközött, pl. a fűnyírás.
Néhány ház előtti terület cső rendszerrel van ellátva, ez jól működött addig, amíg helyenként a lakóházak melletti üres telek árokrendszere elvezette a vizet, de ma már sajnos ez sincs meg, így volt, aki komoly megfontolás alá vetette a csőrendszer eltávolítását, de sajnos, mivel az üres telkek árokrendszer szinte teljesen használhatatlan, és nem elvezetésére, hanem a víz bevezetésére szolgál.
Ezen az alsó részeken, és magán a Vasút utca teljes hosszán, elgondolkodtató milyen komoly mennyiségű víz gyűlik össze, a vasúti töltés oldaláról, és a felső Ifjúság utcából szinte minden csapadék ide kerül. Ilyenkor nem csak a víz, hanem a kialakuló sár is problémákat okoz, helyenként bokáig lehet süllyedni benne. A vasúti töltés oldala elgazosodott gazdája nincs, nyáron az allergia keltő növényzet belepi a teljes hosszát, megterem itt a fekete üröm és a parlagfű egyaránt.
A Vasút utca felsőbb szakaszán is a kialakítatlan elvezető rendszerek, szintezési problémák, szinte körforgásban mozgatják a vizet, ehhez hozzájönnek azok az üres telkek ahol az elvezetés, csak nagyon kezdetleges módon, vagy egyáltalán nincs megoldva, de víz végső állapota az alsó házsor mögött lévő műveletlen gazos lápos terület, ahonnan a házak alsó részeit egy kisebb esőzés alkalmával is elönti, mely által idén már egy elég veszélyes élő kultúra alakult ki falakon az pedig a fekete penész, melynek az eltávolítása is elég nehéz. Az árkokban pangó víz időnként napok alatt sem folyik el, és kellemetlen szagot áraszt.
Ez a helyzet tarthatatlan, és a problémákra mindenképpen megoldást kell találni, szükségszerűvé vált az üres telkek árkainak kimélyítése rendbetétele, a Kámor utca alsó részén a víz elvezetésire szolgáló csatornarendszer helyreállítása, valamint annak az ároknak az eredeti állapotában történő visszaállítása, mely a Vasút utca alsó házsorainak, kertje végén található és az utca teljes hosszában java részt az alsó sor üres telkein a vízelvezetés korszerű kialakítása. Az útról az árokba történő bevezetés kialakítása. Az esőzések utáni, pangó víz megszüntetése, valamint az elfolyás biztosítása az utca teljes hosszában.

Diósjenő, 2010.12.07.

                                                                         A Vasút utca lakói,